A2 ehliyete sahip, motor kullananan ve motoruyla çalışan, bir adresten bir adrese çeşitli ebatlarda dosya, evrak, paket taşıyan, taşıdığı dosyayı en hızlı şekilde istenen adrese ulaştıran kişiye moto kurye denir. Moto kuryeler yoğun trafikte, bütün gün o adresten o adrese evrak taşıyarak çok önemli bir hizmeti yerine getirirler. Hepimizin zaman zaman acil olarak bir yerlere ulaştırmamız gereken evraklarımız vardır ve hayatımızın bir yerinde mutlaka moto kuryeyle çalışmamız gerekebilir.
Moto kurye olmak için neler gereklidir?
Öncelikle motor kullanmayı bilmeniz, A2 motor ehliyetinizin olması, yoğun trafikte motor kullanabilecek tecrübe ve bilgiye sahip olmanız gereklidir. Ardından bu işe yapmak istiyorsanız çalışacağınız şehrin yollarını, kestirmelerini bilmeniz, değişen son yol durumunu takip etmeniz gereklidir. Bir adrese ne kadar kısa sürede ve sorunsuz ulaşırsanız hakkınızdaki performans değerlendirmesi de o derecede iyi olacaktır.
Moto kuryelik riskli bir iş midir?
Evet, kesinlikle moto kuryelik riskli bir iştir. O nedenle motor kullanmayı iyi bilmek, trafik kurallarına uymak, motor kullanmak için gereken kıyafetleri giymek, güvenlik önlemlerini önemsemek çok önemlidir. Çünkü yoğun trafikte giderken siz yanlış yapmasanız bile yine de kazalar olabilir ve yaralanabilirsiniz. Bir moto kuryenin kaza yapma riski oldukça yüksektir. Ayrıca uzun saatler çalıştıktan sonra dinlenmek gerekir. Uykusuz çalışmak da kaza riskini artıran bir etkendir.
Moto Kuryelerin Kazancı
Moto kuryelerin kazancıyla ilgili iki durum vardır: Biri % 50 sistemi diye bilinen sistem, diğeriyse maaşlı sistemdir. % 50 sisteminde yaptığınız her işte kazancın yarısı sizindir. SSK şirkete aittir, motor ve benzin size ya da şirkete ait olabilir. Bu sistemde ne kadar çok çalışırsanız o kadar çok kazanırsınız, ancak yıllık izniniz yoktur, hastalık ya da kaza durumunda özel bir sağlık ya da hayat sigortanız yoksa kazancınız yoktur. Maaşlı sistemde ise belki daha az kazanırsınız ama yıllık izniniz vardır, kaza ve hastalık durumlarında maaşınız işler.