Moto kuryeler, kentlerin kalabalıklaşması ve buna bağlı olarak trafik sorunun artması nedeniyle, kent insanlarının, ulaştırmak istedikleri materyalleri hızlı ve güvenli şekilde istediklere adrese göndermede, vazgeçilmezi oldular. Trafikte motor kullanmak gibi zor bir görev üstlenen kuryelerin, bu görevi icra etmeleri karşılığında aldıkları ücretler, bu mesleği yapmalarının temel sebebi. Peki, günümüz şartlarında moto kurye maaşları ne durumda?
Moto kurye maaşları birçok faktöre göre değişmektedir. Bunlar: çalıştığınız şehir, çalıştığınız firma, sizin deneyiminiz ve motorunuzun size ait olup olmamasına göre işverenle yaptığınız anlaşma. Genellikle büyük şehirlerde ve özellikle İstanbul’da ihtiyaç duyulan kuryelere öncelikle maaşları iki şekilde verilir. Birincisinde, kuryeler yaptığı işin %50’si kadar para kazanırlar. Eğer çalıştığınız firma büyük ve yoğun iş yüküne sahipse, siz de o kadar çok çalışırsınız ve kazancınız o oranda artar. Bu yüzden çalışacağınız firma burda önem kazanır. İkincisinde ise, sabit bir maaşınız vardır. Bu maaşınız vardır. Bu maaş ortalama 1500-2500 bandındadır. İki seçenekte de, firmalar, moto kuryeleriyle bir anlaşma yapar. Motoru, ya firma size sağlar, ya da kendi motorunuzla çalışırsınız. Benzin ve otoyol, köprü geçiş ücretlerini de yine bu anlaşmaya göre ya siz karşılarsınız ya da firmanız. Bu anlaşmalara göre de maaşınız değişiklik gösterir. %50’lik sistemde bu masraflar size firma tarafından haricen verilirken, maaşlı sistemde maaşınızı daha yüksek alırsınız.
Her iki durumda da, moto kurye maaşları sizin bilgi birikimi ve deneyiminize göre de artış gösterecektir. Örneğin, %50’lik sistemde şehri ne kadar iyi bilirseniz, o kadar hızlı olursunuz ve o kadar çok iş yaparsınız. Bunun karşılığında da kazancınız o kadar fazla olur. Maaşlı sistemde de, ne kadar deneyim sahibiyseniz, o kadar iyi firmalarda iş bulabilir ve daha iyi maaşla çalışma fırsatı bulabilirsiniz.